Verdt sin vekt i gull
Gjenstandene som vises i utstillingen «Legender i gull» er nasjonalklenodier i Bulgaria, og verdien kan knapt måles i penger.

Verdt sin vekt i gull

1920 1080 admin_lg

Verdt sin vekt i gull

Gjenstandene som vises i utstillingen «Legender i gull» er nasjonalklenodier i Bulgaria, og verdien kan knapt måles i penger.

Av: Ove Sjøstrøm/Creato Media

– Denne type kulturhistoriske og arkeologiske utstillinger kommer sjelden i stand her til lands fordi det handler om svært store verdier.

Få museer har forutsetninger for å kunne vise disse på grunn av de store kostnadene for nødvendig sikring av gjenstandene de medfører, sier Per Øyvind Riise, prosjektleder for utstillingen «Legender i gull».

Sikkerheten ivaretatt

Sikkerheten på Bryggens Museum blir nå rustet opp for å kunne huse denne og fremtidige utstillinger som krever ekstra god sikring. Det er gjort mulig gjennom støtte fra blant annet Stiftelsen UNI og Kulturrådet. Det vil i tillegg være et tett samarbeid med politi og vektere når utstillingen er på plass.

– Vi går selvfølgelig ikke ut med hvilke sikkerhetstiltak vi nå iverksetter. Vi går heller ikke ut med noen antydning av verdien på gjenstandene. Men man trenger ikke å være ekspert for å forstå at gull, formet og kunstnerisk tilvirket for 2-3000 år siden, er verdifullt, sier han og slår fast:

– Dette er en utstilling med noen av de mest verdifulle arkeologiske objektene som finnes i dag. Verdien kan selvsagt måles gjennom vekten av edle metaller, men viktigere er objektene representerer vitnesbyrd fra mennesker og kulturer på tvers av tiden på en måte som vi sjelden har anledning til å vise fram for publikum. Akkurat det fyller oss med andektighet og ansvar, sier Riise.

Oslo var aktuell

Selve utstillingen er kommet i stand gjennom EØS-midler som skal fremme forholdet mellom Norge og Bulgaria og støtte arbeidet i Bulgaria med forvaltningen av deres kulturarv.

Janicke Larsen

Janicke Larsen

– Budsjettet for selve utstillingen er på rundt seks millioner norske kroner, som dekker leie av gjenstandene, transport og produksjon av utstillingen. Uten EØS-midlene hadde det ikke vært mulig å få denne utstillingen til Bergen, og uten støtten fra Kulturrådet og Stiftelsen UNI kunne vi ikke fått til tilstrekkelig sikring av museet, sier Riise.

Det er nok av spennende tema å formidle om utstillingen. Historiene rundt de fantastiske gjenstandene er et kapittel for seg selv.

Da bulgarske myndigheter var på jakt etter egnet utstillingslokale i april i fjor, gikk det først en forespørsel ut til museer i Oslo. På grunn av kort varsel kunne ikke noen av de forespurte institusjonene ta utstillingen. Dermed kom henvendelsen til Bymuseet i Bergen.

– Vi måtte gjøre små endringer i planene våre, for å få dette til, men vi hadde arealet og kompetansen som utstillingen krevde. Jeg tror kanskje noen i Oslo kommer til å ergre seg litt når de etter hvert ser hvilken fantastisk kulturskatt som kommer til Bergen i høst, sier Riise.

Les mer: Opp i europeisk førstedivisjon
Les mer: Arkeologisk kulturskatt til Bergen

Egen nettside

I forbindelse med utstillingen lanseres en egen nettside utenfor Bymuseets offisielle side.

– Dette gjør vi for å samle artikler, bilder og videoer om utstillingen. Disse blir også delt i sosiale medier for å skape blest om utstillingen, sier Janicke Larsen, formidlingsleder ved Bymuseet i Bergen.

Larsen sier nettsiden vil bli holdt oppdatert frem til utstillingen forlater Bergen.

– Det er nok av spennende tema å formidle om utstillingen. Historiene rundt de fantastiske gjenstandene er et kapittel for seg selv. På nettsiden kommer det små og store drypp som omhandler ulike temaer knyttet til utstillingen frem mot åpningen i september, sier Larsen.

I tillegg er utstillingen å finne på Instagram og Facebook for dem som har lyst til å dele sin begeistring gjennom bilder og tekst.

– Husk å bruke vår offisielle hashtags #legenderigull, #bryggensmuseum og #bymuseetibergen når du deler bilder fra utstillingen i sosiale medier, oppfordrer Larsen.

Bymuseet i Bergen forvalter mye god kulturhistorie med sine ni museer i Bergen kommune. Foruten et betydelig antall gjenstander av uvurderlig historisk verdi, er også 120 historiske bygninger lagt under Bymuseet. I fjor passerte antall besøkende 200 000 personer for første gang i museet historie.