Opp i Europeisk førstedivisjon
«Legender i gull» vil gi Bymuseet et løft

Opp i Europeisk førstedivisjon

1280 981 Ove Sjøstrøm

Opp i europeisk førstedivisjon

«Legender i gull» vil gi Bymuseet et løft

Av: Ove Sjøstrøm/Creato Media

– Dette er blant de mest spektakulære arkeologiske utstillingene som noen gang er vist i Norge. Vi har nå en gyllen mulighet til å løfte Bymuseet i Bergen opp blant de store museene i Europa, sier Marianne L. Nielsen, museumsdirektør ved Bymuseet i Bergen.

– Vi ønsker alltid flere av byens innbyggere til våre utstillinger, sier Nielsen, og legger til:

– Med den kommende utstillingen, håper vi på en enda større interesse for museets virksomhet.

Unik i verden

Den unike utstillingen «Legender i gull. Trakiske skatter fra Bulgaria» med gjenstander fra den flere tusen år gamle trakiske kulturen kommer til Bergen i høst. Trakia utgjorde et stort geografisk område ved Svartehavet og hadde sitt tyngdepunkt i det som i dag er Bulgaria. Også i deler av Romania, Ukraina, Hellas, Tyrkia, Moldova og Makedonia finner man spor etter trakerne.

Marianne Nielsen

Marianne L. Nielsen

De senere årene har gjenstandene kun vært å se utenfor Bulgaria på Louvre i Paris, Moskva Museum og Museet for vestlig kunst
 i Tokyo. I høst kommer utstillingen til Bryggens Museum.

Les mer: Arkeologisk kulturskatt til Bergen
Les mer: Verdt sin vekt i gull

– Alle som har sett gjenstandene på nært hold, fremhever det utrolige detaljnivået i håndverket.

Dette er  kultur -og gullsmedkunst  på et meget høyt nivå, sier Nielsen.

Dette er en så pass stor attraksjon at den vil gi ringvirkninger for reiselivsnæringen

Grunn til å dra til Bergen

Mange europeiske byer har utstillinger som gir folk en grunn til å dra til disse byene.

– Vi trenger ikke å dra langt. København er en slik by. I Bergen har KODE også gjort det med Munch og Astrup. «A reason to go» er når noen tar turen til en by med et utgangspunkt å besøke en utstilling eller en attraksjon. Vi tror «Legender i gull » er av et slikt format at det blir en grunn for å dra til Bergen, og ikke minst å få bergenserene ut av godstolen, sier hun.

 – Så utstillingen vil gi ringvirkninger?

– For Bergen og Vestlandet, helt klart. Dette er en så pass stor attraksjon at den vil gi ringvirkninger for reiselivsnæringen. Vi skal heller ikke glemme at «hele verden» kommer til Bergen i høst i forbindelse med sykkel VM i september. Vi håper at denne utstillingen vil bidra til å promotere Bergen som reiselivsmål for et stort publikum.

Med «Legender i gull» på Bryggens Museum, åpnes det trolig dører til andre store og verdifulle utstillinger i årene som kommer. Vi har høye ambisjoner for museet slår museumsdirektøren fast.

Høytidelig åpning

Utstillingen åpner på Bryggens Museum i begynnelsen av september 2017.

– Åpningsprogrammet er ikke helt spikret ennå, men det blir deltakelse på høyt politisk nivå fra norsk og bulgarsk side, sier Nielsen.

Hun tror også nordmenn vil få et litt annet bilde av Bulgaria, enn charterturer og billig alkohol, etter å ha besøkt utstillingen. Høykultur, fantastisk arkitektur, statuer, gjenstander og amfiteatre og alt man vanligvis forbinder med oldtidens Hellas og Romerriket, finner man også i Bulgaria.

– Den rike bulgarske kulturarven kommer definitivt i fokus på Bryggens Museum i høst, en kultur som nok er ganske ukjent for de fleste, avslutter Nielsen.

Bymuseet i Bergen forvalter mye god kulturhistorie med sine ni museer i Bergen kommune. Foruten et betydelig antall gjenstander av uvurderlig historisk verdi, er også 120 historiske bygninger lagt under Bymuseet. I fjor passerte antall besøkende 200 000 personer for første gang i museets historie.