Møt gullskattens voktere i Bergen

1365 1250 Ove Sjøstrøm

En flere tusen år gammel gullskatt og en trakisk konge

Begge kommer til Bergen i begynnelsen av september!

Av: Ove Sjøstrøm/Creato Media

– Dette må du ikke gå glipp av, sier Astrid M. Strømsnes, markedssjef i Bymuseet i Bergen.

– Vi har sagt det det før, og gjentar det gjerne: Dette blir en «once-in-a-lifetime» opplevelse for bergenserne og besøkende til byen vår.

Den spektakulære utstillingen «Legender i gull. Trakiske skatter fra Bulgaria» åpner 2. september på Bryggens Museum og varer til 10. desember.

Gullskattens voktere

En av de trakiske kongene fra oldtiden kommer til Bergen for å passe på gullskatten. Kongen og hans livvakt blir spilt av to medlemmer fra den greske gruppen «KORYVANTES».

– Min mann er filosof og tilfeldigvis levende opptatt av middelhavslandene og oldtiden. Via kontakter i Hellas har han klart å få en av ”oldtidens” trakiske konger til Bergen, sier Strømsnes og legger til:

– To av gruppens medlemmer kommer til Bryggens Museum med tidsriktige kostymer.

Filosof og Strømsnes ektemann, Anders P. Petersen , er ikke i tvil om at «oldtidskongen» vil sette en spiss på utstillingen:

– Kongen og hans livvakt vil nok vekke oppsikt både i og utenfor museet. Da jeg hørte om utstillingen, tenkte jeg med en gang på «KORYVANTES». Jeg har sett dem i aksjon i Hellas, og de er utrolige flotte med sine historiske kostymer, sier Petersen.

Rent gull

Mange av gjenstandene i utstillingen «Legender i gull. Trakiske skatter fra Bulgaria», er i rent gull.

Foto: National History Museum

Foto: National History Museum

– Utstillingen består av uvurderlige kulturskatter der verdien knapt kan måles i penger, sier Strømsnes.

Les mer: Arkeologisk kulturskatt til Bergen

Utstillingen spenner fra seletøybeslag til rikt dekorerte vaser, men det mest særpregede er alle gjenstandene i sølv og gull.

De stammer fra et rike som hadde sitt tyngdepunkt i det som i dag er Bulgaria. Men også i deler av Romania, Ukraina, Hellas, Tyrkia, Moldova og Makedonia finner man spor etter trakerne.

Utstillingen blir vist på Bryggens Museum i tre måneder med åpning 2. september 2017.

Hyperborea – landet langt mot nord

Det ligger et land langt mot nord, befolket av blonde kjemper, og der solen aldri går ned. Slik fortelles det i mange av oldtidens gresk-romerske myter og dikt.

Blant annet skal den greske guden Apollon ha hatt sitt vinteropphold i Hyperborea.

Den trakiske kongen fra formidlingsgruppen beskriver reisen til Bergen i september slik: «The trip of a Thracian King to Hyperborea. The mythical land beyond the North Wind.»

– Det mytiske landet bortenfor nordavinden. Er det Bergen, tror du?

– Hyperborea er et mytologisk sted, men den trakiske kongen som kommer hit, mener nok at det er Bergen, sier Petersen.

Les mer om Hyperborea på Wikipedia

#legenderigull

Med kongebesøket ønsker Bymuseet i Bergen å vise ikke bare skatten, men også litt av kulturen og tidsepoken skatten stammer fra.

– Dette er gullskattens ekte voktere. De ser ut som de kommer rett fra en filminnspilling med handling fra oldtiden. Kongen stiller gjerne opp på bilder samme med publikum, sier markedssjef Strømsnes.

Den trakiske kongen og hans medhjelper blir i Bergen hele åpningshelgen.

LEGENDER I GULL: Markedssjef Astrid M. Strømsnes foran Bryggens Museum som skal huse utstillingen. Foto: Tove K. Breistein

– Åpningshelgen blir det demonstrasjon i våpenløs kamp, kalt pankration, «til ære for gudene», som det het i oldtiden. Kongen og hans livvakt er dyktige kampsportutøvere.

Hun oppfordrer alle til å bruke utstillingens offisielle hashtag #legenderigull når de legger ut bilder i sosial medier.

– Publikum må gjerne også ta bilder av de flotte gullgjenstandene på utstillingen. Det er ingen restriksjoner på fotografering.

Velkommen til «Legender i gull. Trakiske skatter fra Bulgaria» på Bryggens Museum fra 2. september til 10. desember 2017.

Bymuseet i Bergen forvalter mye god kulturhistorie med sine ni museer i Bergen kommune. Foruten et betydelig antall gjenstander av uvurderlig historisk verdi, er også 120 historiske bygninger lagt under Bymuseet. I fjor passerte antall besøkende 200 000 personer for første gang i museet historie.