Arkeologisk kulturskatt til Bergen
Utstillingen er unik i verdenssammenheng.

Arkeologisk kulturskatt til Bergen

665 478 admin_lg

Arkeologisk kulturskatt til Bergen

Utstillingen er unik i verdenssammenheng

Av: Ove Sjøstrøm/Creato Media

– Du møter skjønnhet som gjør deg andektig. I tillegg får du en innføring i en magiske verden som vi gjenkjenner fra de greske og romerske mytene og legendene.

Den unike utstillingen «Legender i gull. Trakiske skatter fra Bulgaria» kommer til Bryggens Museum i Bergen i høst. Utstillingen er unik i verdenssammenheng. De senere årene har gjenstandene kun vært å se utenfor Bulgaria på Louvre i Paris, Moskva Museum og Museet for vestlig kunst
 i Tokyo.

– Du møter skjønnhet som gjør deg andektig. I tillegg møter du en mytologisk verden de fleste nordmenn allerede har et forhold til gjennom de greske og romerske legendene og mytene. Mange av disse har sin opprinnelse i den trakiske kulturen. Orfeus, Apollon og Dionysos er tre av de mest kjente, sier Per Øyvind Riise, prosjektleder for «Legender i gull».

Rent gull

Mange av gjenstandene som stilles ut er i rent gull og uvurderlige kulturskatter.

Gjenstandene spenner fra seletøybeslag til rikt dekorerte vaser, men det mest særpregede er alle gjenstandene i sølv og gull.

Per Øyvind Riise

Per Øyvind Riise

– Dette kan også oppfattes som en kunstutstilling. Flere tusen år gamle gjenstander, mange av dem i gull, er formet av dyktige håndverkere med en utrolig vakker utforming, sier han.

Gjenstanden i utstillingen stammer fra et mektig rike som hadde sitt tyngdepunkt i det som i dag er Bulgaria. Også i deler av Romania, Ukraina, Hellas, Tyrkia, Moldova og Makedonia finner man spor etter trakerne.

– Vi tror at alle som besøker denne utstillingen fra 2. september til 10. desember for alltid vil ha et annet bilde av Bulgaria. Mange forbinder Bulgaria med fattigdom, korrupsjon og sydenturer til Sunny Beach, men i Legender av gull møter vi den stolte bulgarske kulturen som del av den hellenistiske og romerske arven.

Utstillingen blir vist på Bryggens Museum i tre måneder med åpning i begynnelsen av september 2017.

4000 år tilbake

Trakerne  var et krigersk folk som slåss innbyrdes og med naboer. De trodde på egen udødelighet, og de var kjent som fantastiske ryttere. I de antikke kildene møter vi for eksempel gladiatoren Spartacus, som var traker. Spartacus ledet slaveopprøret mot romerne i år 73-72 f.Kr.

Trakerne ble nevnt for første gang i Homers Illiaden, og var «det mest tallrike folket etter inderne», ifølge den antikke historikeren Herodot (484 f.Kr. – 425 f.Kr.).  Han beskriver trakerne som blonde og høyreiste krigere. «Om det ble styrt av en eneste mann eller vært enige, skulle det etter min mening ha vært uovervinnelig og det mektigste blant alle folk.», skriver Herodot.

– De eldste funnene vi viser er fra det andre årtusen  f.Kr.  Tidsperioden strekker seg frem til den romerske perioden som starter rundt Jesu fødsel. Etter rundt 400 e.Kr.  ser det ut som trakerne forsvinner som et eget folk, og vi antar at de ble tatt opp i den romerske eller greske kulturen, forklarer Riise.

Les mer: Opp i europeisk førstedivisjon
Les mer: Verdt sin vekt i gull

Sjelden utstilling

Utstillingen blir vist på Bryggens Museum i tre måneder med åpning i begynnelsen av september 2017.

– På grunn av de store verdiene vil vi ha gjenstandene sikret i montre, men man kommer så tett på som sikkerheten tillater.

– Vil det være  lov å ta bilder?

– Ja, det vil være lov. Vi kommer også etter hvert til å lansere diverse hashtags som vi vil knytte til utstillingen. En av dem blir #legenderigull. Vi ønsker selvfølgelig at så mange som mulig deler bilder av gjenstandene og egen opplevelse av utstillingen i sosiale medier.

Er du i Bergen i høst, kan du ikke la muligheten gå fra deg. Besøk utstillingen, oppfordrer prosjektlederen:

– Dette er en «once in a lifetime»-opplevelse. Utstillingen kommer neppe tilbake til Norge, sier Riise og avslutter:

– For alle som har en idé om hvor spektakulær en arkeologisk utstilling kan være, og for alle som har lyst til å se samlingen til «Indiana Jones», så er dette anledningen.

Bymuseet i Bergen forvalter mye god kulturhistorie med sine ni museer i Bergen kommune. Foruten et betydelig antall gjenstander av uvurderlig historisk verdi, er også 120 historiske bygninger lagt under Bymuseet. I fjor passerte antall besøkende 200 000 personer for første gang i museet historie.